weisstechnik ontwerp en implementeert klimaattechniek voor cleanroom kleding wasserij

Casestudy

Casestudy

WAAROM - de uitdaging.
Bardusch GmbH & Co. KG is een internationaal succesvolle textieldienstverlener. Om de bedrijfsactiviteiten uit te breiden, is een nieuwe cleanroom wasserette gebouwd in Mülheim-Kärlich. Hier wordt steriel wasgoed voor apotheken, de farmacie en elektronica-industrie gewassen, gedroogd, gesteriliseerd en afgeleverd. Om te voldoen aan de ISO-klassen 5 en 6 en GMP-klassen A en B en om zo energiezuinig mogelijk te werken, moest de benodigde cleanroom-airconditioningstechnologie geoptimaliseerd worden voor de speciale processen. Daarnaast moesten de interfaces naar de energiecentrales enerzijds en de wascomponenten - wasmachines, drogers en stoomautoclaven - anderzijds een optimaal ontwerp hebben.

HOE - het idee.
Door de vroege integratie in de projectplanning en de gevestigde samenwerking met andere projectpartners kon een optimaal totaalconcept worden ontwikkeld. Het dienstenaanbod omvatte niet alleen het wand- en plafondsysteem, maar ook de volledige airconditioningstechnologie, inclusief luchtsluizen en controlesysteem uit één hand, evenals oppervlakken speciaal voor cleanroom- en farmaceutische toepassingen inclusief de nodige afdichtingen. Het omvatte ook de integratie van een bewakingssysteem dat permanent de deeltjes concentratie bewaakt, evenals de gecontroleerde overdruk, temperatuur en vochtigheid.

WAT - de oplossing.
Het hart van de klimaattechniek wordt gevormd door een Vindur Compact 75.3 airconditioningunit die de volledige regel- en besturingstechniek bevat en verantwoordelijk is voor zowel de afvoer van de proceswarmte als de toevoer van verse lucht. Om de energiekosten te minimaliseren en te voldoen aan de eisen van de Duitse energiebesparingsverordening (Energie-Einsparverordnung (EnEV)), werkt de airconditioningstechniek voornamelijk in recirculatiemodus, verse lucht wordt alleen geleverd voor zover nodig voor personeel en ruimte druk.

Geselecteerd product: Vindur Compact 75.3

De airconditioningtechnologie omvat ook 73 filter fan units, ook wel FFU genoemd. Het deeltjesbewakingssysteem S!MPATI-monitor volgens farmaceutische standaard werd geïntegreerd om de reinheid te garanderen die nodig is voor het wassen van cleanroom kleding. Na installatie is de cleanroom wasserij gekwalificeerd en in bedrijf gesteld.

Overzicht van turnkey-services

 • Planning en bouw
 • Coördinatie van alle cleanroom gebonden leveringen
 • Integratie van alle interfaces
 • Wand-plafondsysteem
 • Verlichting
 • Klimaattechniek inclusief kanaalsysteem
 • Deeltjesbewakingssysteem S!MPATI-monitor
 • Luchtsluizen inclusief controlesysteem
 • Kwalificatie en inbedrijfstelling
   

Downloads