Wereldprimeur: het koudemiddel van de toekomst WT69 / R469A.

De toekomstbestendige vervanger voor R23.

De EU F-gassenregelgeving zorgt ervoor dat er meer dan ooit noodzaak is naar innovatie en milieuvriendelijke alternatieven voor klimaatsimulatie systemen. We onderkenden de tekenen des tijds al in een vroeg stadium, namen onze verantwoording en gingen een samenwerking aan met een aantal belangrijke partners om op zoek te gaan naar een R23-vervanger. Het resultaat van ons onderzoek is WT69 / R469A, het koudemiddel van de toekomst.


Vraag het aan de expert: Janko Förster

Product Manager

Vrijwel alle klimaatsimulatiesystemen zijn afhankelijk van stabiele, verkrijgbare koudemiddelen. Testtoepassingen tussen -70 ° C en + 180 ° C belasten niet alleen het te testen onderdeel, maar ook het testapparaat zelf. Daarom is onze algemene regel: geen compromissen op het gebied van veiligheid, niet-ontvlambaarheid, prestaties. Tegelijkertijd willen we zo milieuvriendelijk mogelijk zijn en binnen onze branche pionieren met energiezuinige producten met een lange levensduur en nieuwe koudemiddelen. Om onafhankelijk te worden van wettelijke uitzonderingen hebben we zelfs een eigen koudemiddel ontwikkeld voor het extreem laag temperatuurbereik. Het is 90% minder schadelijk als R-23. Dit maakt deel uit van ons streven om altijd de best passende oplossing te bieden voor een lange levensduur van ons product en Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen.

Award-winning koudemiddel

WT69 / R469A wint innovatieprijs

De jury van de Duitse Innovatieprijs (GIA) heeft WT69 / R469A twee keer bekroond: in de categorie chemische industrie met de prijs in goud op de 1e plaats en in de categorie energieoplossingen als "winnaar". Sinds 1954 reikt de German Design Council de prijs uit aan innovaties die een langdurig effect op onze samenleving.

En bij de Duitse Innovation Award (DIP) van WirtschaftsWoche, Accenture en EnBW behoorde WT69 / R469A tot de beste 3 in de categorie van middelgrote bedrijven.

Zonder compromissen tot –70 ° C.

Met WT69/R469a blijven de testresultaten reproduceerbaar.

Ons eerste uitgangspunt en de grootste uitdaging bij de ontwikkeling van het nieuwe koudemiddel was het volledig garanderen van de vergelijkbaarheid van testresultaten. De reproduceerbaarheid van de testresultaten is onze grote belofte.

Geen wonder dus dat we geen compromissen sluiten bij het bereiken van -70 ° C met het nieuwe koudemiddel. Met WT69/R469a gedragen onze testsystemen zich bijna identiek aan de voorgaande modellen met R23. De afkoelsnelheid blijft lang lineair, met een hoge warmtecompensatie. Zo kun je alle testprofielen onbeperkt blijven gebruiken en blijven de resultaten vergelijkbaar.

GWP-reductie van meer dan 90%.

Met een GWP van slechts 1.357 voldoet WT69/R469a aan de EU F-gassenregelgeving.

WT69/R469a heeft een extreem lage GWP van slechts 1.357. In vergelijking met R23 realiseren we een CO2-equivalent reductie van meer dan 90% (14.800 tot 1.357). Door WT69/R469a te gebruiken, kunt u uw systemen ook na het jaar 2030 veilig blijven gebruiken en worden toekomstige prijsstijgingen en beschikbaarheidsproblemen met betrekking tot R23 bespaard.

Absoluut veilig.

WT69/R469a voldoet aan alle eisen voor koelmiddelen in klimaatsimulatiesystemen.

In de klimaatsimulatiekamers worden producten onder extreme omstandigheden getest. De extreme temperaturen in de testruimte stellen ook speciale uitdagingen voor de gebruikte koudemiddelen. Ze mogen bijvoorbeeld niet brandbaar of giftig zijn.

Het nieuwe koudemiddel WT69/R469a voldoet aan alle koudemiddelvereisten voor klimaatsimulatie systemen. Het is:

  • Niet brandbaar: A1 / A1 erkent door ASHRAE
  • Niet giftig: veiligheidsinformatieblad officieel vrijgegeven
  • Geen ODP: formule zonder ozonafbrekende stoffen
  • Niet corrosief: 100.000 uur testen zonder corrosie
  • Chemisch stabiel: ASHRAE- en BAM-tests geslaagd


Bovendien blijft de druk in het systeem laag, conform de huidige bekende drukken.

Nu verkrijgbaar.

Eerste testkamers TempEvent en ClimeEvent met WT69/R469a beschikbaar.

Het beste koelmiddel heeft geen zin als het in de praktijk niet werkt. Met dat in gedachten hebben we de geschiktheid van WT69/R469a ook in onze testsystemen getest. Na 100.000 testuren in de afgelopen drie jaar hebben we meer dan 20 systeemconfiguraties getest - allemaal met hetzelfde resultaat: de testkamers werken probleemloos met WT69/R469a. Bovendien kunt u de TempEvent- en ClimeEvent-modellen bestellen die met WT69/R469a draaien. Ook in Nederland hebben we reeds diverse draaiende referenties.