Webspecial ICT

undefined

Interview Mathias Köster

Hoofd ICT-afdeling

Wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van IT-koeling?

Op dit moment zijn er parallel twee ontwikkelingen: enerzijds ontstaan er nieuwe centra van de datacenterwereld. Met name in Europa (Nederland), Zuidoost-Azië en Singapore bouwen Microsoft, Amazon, Equinix en andere grote spelers gigantische HyperScale-datacenters met zeer kleine footprints. De eisen die aan de koeltechniek worden gesteld zijn extreem hoog. Anderzijds groeit ook de vraag naar compacte en flexibele koeloplossingen voor kleinere serverruimtes in modulaire bouwvormen.

Wat betekent dit voor de koeltechniek?

In de nieuwe datacenterhubs wijkt de trend af van de klassieke CRAC (Computer Room Air Conditioning) met verhoogde vloer en koude gang. Steeds vaker worden koelwanden met warm gangpad en zonder verhoogde vloer toegepast. Deze verminderen de benodigde ruimte en kunnen beter omgaan met de toenemende belasting van serverracks. Voor kleinere serverruimtes zijn daarentegen compacte apparaten nodig die de combinatie van mechanische en indirecte of directe vrije koeling mogelijk maken.

Wat zijn de technische uitdagingen?

Bedrijfsveiligheid en economische haalbaarheid blijven natuurlijk de drijfveren van de industrie. Daarnaast wordt de energiedichtheid en daarmee de prestatie van de systemen per vloeroppervlak steeds belangrijker. Bovendien groeit ook de sterk de vraag naar op maat gemaakte systemen, om zo maximaal mogelijke klantvoordelen te behalen. Ons doel is om innovatieve en zeer efficiënte oplossingen te bieden voor nieuwe systemen, uitbreidingen en retrofits.


Efficiënte koeling van datacenters en serverruimtes

Weiss Technik biedt toekomstbestendige koel- en airconditioningoplossingen

Steeds meer rekenkracht op steeds minder vloeroppervlak en veranderende technologische standaarden - nieuwe servergeneraties maken nieuwe koelconcepten noodzakelijk voor informatie- en communicatietechnologie (ICT). Weiss Technik levert veelzijdige oplossingen die op maat gemaakt zijn voor de betreffende eisen en ook onder extreme omstandigheden economisch en betrouwbaar werken.


Krachtige koeling voor HyperScale-datacenters

Voortdurend toenemende hoeveelheid restwarmte, beperkte ruimte en steeds zwaardere serverracks vragen om innovatieve airconditioningoplossingen. Deze moeten hoge thermische belastingen betrouwbaar en efficiënt kunnen afvoeren. Bovendien moeten ze flexibel en modulair kunnen worden aangepast aan het datacenter. Met Vindur® CoolW @ ll® biedt Weiss Technik een op maat gemaakte oplossing die kan worden gebruikt met klassieke koude gang insluiting of met hete gang insluiting.


Schaalbare airconditioning voor telecommunicatie

Of het nu gaat om een nieuwe installatie, als uitbreiding van bestaande airconditioningapparatuur of als vervangende oplossing voor telecommunicatiestations: met Vindur® CoolMaster DX iFC biedt Weiss Technik een compacte airconditioningcombinatie bestaande uit mechanische en indirecte vrije koeling voor vrijwel elke structurele behoefte. Door directe verdamping ontstaat er een stabiele koeling, waarbij de buitenlucht wordt gebruikt voor extra koeling. Hierdoor kan er meer dan 50% van de energiekosten worden bespaard in vergelijking met conventionele split-airconditioners.


Wereldwijde service beschermt datacenters

Maximale technische beschikbaarheid vereist snelle en competente service ter plaatse. Om deze reden biedt Weiss Technik een wereldwijd netwerk van gekwalificeerde servicetechnici, inclusief lokale reserveonderdelen. De aangeboden diensten variëren van advies en installatie en preventief onderhoud tot de reparatieservice - inclusief diverse 24/7 service level agreements op aanvraag.